PRACOWNIA CUKIERNICZA

 

LOKALIZACJA: ul. Piłsudskiego 65 Zamość (MAPKA)

NUMER PRACOWNI: 12

NAUCZYCIELE PROWADZĄCY ZAJĘCIA W PRACOWNI:

  • Teresa Budzyńska
  • Renata Konc
  • Joanna Kornicka
  • Agnieszka Kowalczyk
  • Agnieszka Krasnopolska
  • Barbara Mroczkowska
  • Andżelika Siemko
  • Dorota Sioma
  • Anna Surma
  • UCZNIOWIE POCHODZĄ ZE SZKÓŁ:

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Zamościu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 w Zamościu
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Zamościu
  • KSZTAŁCIMY W ZAWODACH:

  • Cukiernik
  • Technik technologii żywności
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kucharz
  • ZDOBYWANE UMIEJĘTNOŚCI

    Na zajęciach praktycznych w pracowni cukierniczej uczniowie nabywają umiejętność wykonywania wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych (np. ciasta, ciasteczka, torty, cukierki), sporządzania półproduktów (np. kremy, masy, lukry, galaretki), dekorowania wyrobów cukierniczych oraz obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych. Podczas zajęć uczniowie ćwiczą wszystkie czynności które mogą być przydatne w przyszłości w pracy cukiernika: organizowanie własnego stanowiska pracy, przygotowania maszyn i urządzeń do produkcji, pobieranie z magazynu potrzebnych do produkcji składników, dokładne odmierzanie składników zgodnie z recepturą, ocena organoleptyczna, czyli sprawdzenie za pomocą zmysłów smaku, węchu i wzroku przydatności do spożycia surowców, półproduktów i wyrobów gotowych. Do codziennych zajęć cukiernika należy obieranie, oczyszczanie i rozdrabniane owoców, wyrabianie, wałkowanie i formowanie ciasta, smażenie i pieczenie. Uczniowie wykonując ćwiczenia

    Przygotowujemy do kwalifikacji

    Numer kwalifikacji Nazwa kwalifikacji Nazwa i numer zawodu, w którym wyodrębniono daną kwalifikację
    T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych Technik technologii żywności - 314403
    T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych Technik technologii żywności - 314403

    WYPOSAŻENIE PRACOWNI

    W pracowni cukierniczej zorganizowane są stanowiska do przygotowania surowców i półproduktów cukierniczych, wypieku półproduktów i wyrobów gotowych, dekorowania wyrobów cukierniczych wyposażone w: stoły cukiernicze, chłodziarki, profesjonalne piece cukiernicze trzykomorowe, komorę fermentacyjną, miksery planetarne, miesiarko-ubijarkę, miksery ręczne, kuchenki elektryczne, termometry, wagi, miarki do płynów oraz drobny sprzęt cukierniczy. Pracownia cukiernicza wyposażona jest w zestaw do pracy z karmelem – lampa do karmelu, podkład silipatowy, naczynie silikonowe dzięki czemu uczniowie mogą wykonywać wyroby i dekoracjie z karmelu – lizaki, cukierki, różyczki, kwiatki itp. W pracowni uczniowie zdobywają umiejętność sporządzania różnorodnych dekoracji z czekolady, oraz ciekawych dekoracji w stylu angielskim z marcepanu i mas cukrowych. Pracownia cukiernicza wyposażona jest w zestaw do pracy z karmelem – lampa do karmelu, podkład silipatowy, naczynie silikonowe dzięki czemu uczniowie mogą wykonywać wyroby i dekoracjie z karmelu – lizaki, cukierki, różyczki, kwiatki itp.

    AKTUALNOŚCI

  • Konkursy
  • „Sweet Desert Milk” - kwiecień/ maj 2016 r. Konkurs adresowany był do uczniów klas gastronomicznych i cukierniczych zdobywających umiejętności zawodowe w Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 w Zamościu. Laureaci:

    - 1 Miejsce zajęła Marta Petla z klasy 3 kB, która wykonała deser „KAWUŚ” - 2 Miejsce zajęła Katarzyna Radecka z klasy 2 TTŻB, która wykonała „SŁODKĄ LAZANIĘ”, - 3 Miejsce zajęła Karolina Sadowska z klasy 1 TTŻB, która wykonała „OWOCOWĄ TARTĘ

  • Zajęcia dodatkowe
  • KARMELOWE SŁODKOŚCI - Zajęcia dodatkowe z uczniami zdolnymi i chętnymi, w edukacji zawodowej. Zajęcia przeznaczone są dla uczniów zdobywających wiedzę z zakresu kwalifikacji T.04 (Produkcja wyrobów cukierniczych) oraz T.06 ( Produkcja napojów i potraw), którzy interesują się poszerzeniem wiedzy z zakresu produkcji wyrobów z karmelu. Cele zajęć: • Poznanie procesu produkcji karmelu ( gotowanie, składanie, przeciąganie karmelu) • Nabycie umiejętności barwienia karmelu • Nabycie umiejętności formowania lizaków, cukierków i dekoracji z karmelu. Nauczyciele prowadzący zajęcia: Agnieszka Kowalczyk, Agnieszka Krasnopolska

    GALERIA

    Zajęcia praktyczne w pracowni cukierniczej

    Wyroby wykonane w pracowni cukierniczej : lizaki z karmelu, dekoracje w stylu angielskim i dekoracje z czekolady

    Prezentacja wyrobów na konferencjach, pokazach, imprezach okolicznościowych

    STRONA GŁÓWNA         CSS3MENU.COM         LINKI