PRACOWNIA GASTRONOMICZNA

 

LOKALIZACJA: ul. Piłsudskiego 65 Zamość (MAPKA)

NUMERY PRACOWNI: 2, 14

NAUCZYCIELE PROWADZĄCY ZAJĘCIA W PRACOWNI:

  • Teresa Budzyńska
  • Renata Konc
  • Joanna Kornicka
  • Agnieszka Kowalczyk
  • Agnieszka Krasnopolska
  • Barbara Mroczkowska
  • Andżelika Siemko
  • Dorota Sioma
  • Anna Surma
  • UCZNIOWIE POCHODZĄ ZE SZKÓŁ:

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Zamościu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 w Zamościu
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Zamościu
  • KSZTAŁCIMY W ZAWODACH:

  • Kucharz
  • Technik technologii żywności
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
  • ZDOBYWANE UMIEJĘTNOŚCI

    Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. Uczniowie w naszej pracowni gastronomicznej mają możliwość nabycia wiedzy i umiejętności, które umożliwią im samodzielne wykonywanie zadań zawodowych takich jak: właściwe przechowywanie żywności, ocena i dobór żywności przeznaczonej do produkcji, przeprowadzanie obróbki wstępnej i przygotowanie półproduktów do obróbki, sporządzanie różnorodnych potraw, stosując nowe technologie, zapewniające wysoką efektywność oraz jakość potraw i napojów. Poza tym uczniowie w pracowni gastronomicznej porcjują przygotowane potrawy do odpowiednich naczyń i ozdabiają stosując aktualne trendy w zakresie aranżacji potraw i napojów. Wykonując swoje zadania zawodowe w pracowni dbamy o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów oraz przestrzeganie procedur obowiązujących w gastronomii.

     

    Przygotowujemy do kwalifikacji

    Numer kwalifikacji Nazwa kwalifikacji Nazwa i numer zawodu, w którym wyodrębniono daną kwalifikację
    T.6. Sporządzanie potraw i napojów Kucharz - 512001
    Technik żywienia i usług gastronomicznych - 343404
    T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych Cukiernik – 751201
    Technik żywienia i usług gastronomicznych - 343404
    T.1. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej - 911205

    WYPOSAŻENIE PRACOWNI

    W pracowniach gastronomicznych zorganizowane są stanowiska do sporządzania potraw i napojów wyposażone w profesjonalny sprzęt i urządzenia typu: stoły produkcyjne ze stali nierdzewnej, trzony kuchenne z piekarnikami, roboty kuchenne wieloczynnościowe, krajalnicę z przystawkami, frytkownice do smażenia, przyrządy do dekoracyjnego rozdrabniania i do zdobienia potraw, piec konwekcyjno-parowy bieliznę i zastawę stołową, tace kelnerskie metalowe, naświetlacz do jaj itp.

    AKTUALNOŚCI

  • Egzaminy
  • Pracownia gastronomiczna dostosowana jest do przeprowadzania etapu praktycznego egzaminu, polegającego na wykonaniu zadania egzaminacyjnego, sprawdzającego praktyczne umiejętności z zakresu kwalifikacji w danym zawodzie. Nasi uczniowie chętnie przystępują do egzaminu, który odbywa się w znanej im pracowni, w znanym otoczeniu i bezstresowo zdobywają kwalifikacje w swoim zawodzie. Otrzymany dyplom otwiera drogę do zdobycia w przyszłości wymarzonej pracy.

    W roku szkolnym 215/2016 odbyły się dwie sesje egzaminacyjne: - sesja zimowa – styczeń/ luty – Kwalifikacja : T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych - sesja letnia – maj/czerwiec – Kwalifikacja: T.6. Sporządzanie potraw i napojów

  • Konkursy
  • W roku szkolnym 2015/2016 odbył się konkurs pt.„Sweet Desert Milk”. Konkurs adresowany był do uczniów klas gastronomicznych i cukierniczych zdobywających umiejętności zawodowe w Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 w Zamościu. Laureaci: - 1Miejsce zajęła Marta Petla z klasy 3 kB, która wykonała deser „KAWUŚ” - 2 Miejsce zajęła Katarzyna Radecka z klasy 2 TTŻB, która wykonała „SŁODKĄ LAZANIĘ”, - 3 Miejsce zajęła Karolina Sadowska z klasy 1 TTŻB, która wykonała „OWOCOWĄ TARTĘ
  • Zajęcia dodatkowe
  • W pracowni gastronomicznej odbywają się zajęcia dodatkowe – wspomagające pracę uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Zajęcia skierowane są do uczniów klas trzecich, przygotowujących się do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie kucharz – kwalifikacja T.6 – Sporządzanie potraw i napojów. Zajęcia prowadzone są przez panie: Annę Surmę i Dorotę Siomę.

    GALERIA

    gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image
    STRONA GŁÓWNA         CSS3MENU.COM         LINKI