PRACOWNIA PIEKARNICZA

LOKALIZACJA: ul. Piłsudskiego 65 Zamość (MAPKA)

NUMERY PRACOWNI: 2, 14

NAUCZYCIELE PROWADZĄCY ZAJĘCIA W PRACOWNI:

  • Teresa Budzyńska
  • Renata Konc
  • Joanna Kornicka
  • Agnieszka Kowalczyk
  • Agnieszka Krasnopolska
  • Barbara Mroczkowska
  • Andżelika Siemko
  • Dorota Sioma
  • Anna Surma
  • UCZNIOWIE POCHODZĄ ZE SZKÓŁ:

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Zamościu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Zamościu
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 w Zamościu
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Zamościu
  • KSZTAŁCIMY W ZAWODACH:

  • Piekarz
  • Cukiernik
  • Technik technologii żywności
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kucharz
  • ZDOBYWANE UMIEJĘTNOŚCI

    Uczniowie podczas zajęć w pracowni piekarniczej nabywają umiejętności praktyczne, konieczne do wykonywania zawodu piekarza, którego podstawowym zadaniem jest wyprodukowanie pieczywa o wysokiej jakości. Uczniowie uczą się: właściwie przygotowywać mieszanki mąk i dodatków, odmierzać potrzebne surowce, przygotowywać ciasto zgodnie z recepturą, sporządzać półprodukty piekarskie: rozczyny, zakwasy, ciasta, prowadzić ich fermentację z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielić i kształtować ręczne lub mechaniczne kęsy ciasta, prowadzić rozrost końcowy uformowanego ciasta w komorach rozrostowych, wyrośnięte kęsy ciasta wypiekać w piecu piekarskim. Poza tym uczniowie uczą się produkcji galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek. Uczniowie wykonując ćwiczenia nabierają sprawności manualnych np. do wyplatania chałek, formowania rogali. Praca piekarza wiąże się także z obsługą maszyn, urządzeń, pieców oraz aparatury kontrolno-pomiarowej. Piekarz powinien też umieć dokonać oceny organoleptycznej, polegającej na ocenie surowców, a następnie wszystkich faz fermentacji ciasta i gotowego pieczywa. Uczniowie na zajęciach uczą się organizować stanowisko swojej pracy zgodnie z zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska, stosują zasady higieny produkcji oraz systemy zapewnienia jakości zdrowotnej wyrobów piekarskich.

    Przygotowujemy do kwalifikacji

    Numer kwalifikacji Nazwa kwalifikacji Nazwa i numer zawodu, w którym wyodrębniono daną kwalifikację
    T.3. Produkcja wyrobów piekarskich Piekarz - 751204/td>
    T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych Technik technologii żywności - 314403

    WYPOSAŻENIE PRACOWNI

    W pracowni piekarniczej znajdują się stanowiska wyposażone w:

  • chłodziarkę
  • dozator-mieszacz wody
  • dzielarko – zaokrąglarki do bułek
  • miesiarki planetarne do ciasta
  • zestaw naczyń do przygotowania surowców
  • drobny sprzęt piekarski: skrobki, nożyki, sita do mąki, formy, blachy, koszyki, deski rozrostowe
  • kuchenki elektryczne
  • komorę rozrostową
  • piec piekarski - konwekcyjny trzykomorowy
  • łopaty załadowcze i wyładowcze
  • Pracownia gastronomiczna dostosowana jest do przeprowadzania etapu praktycznego egzaminu, polegającego na wykonaniu zadania egzaminacyjnego, sprawdzającego praktyczne umiejętności z zakresu kwalifikacji w danym zawodzie. Nasi uczniowie chętnie przystępują do egzaminu, który odbywa się w znanej im pracowni, w znanym otoczeniu i bezstresowo zdobywają kwalifikacje w swoim zawodzie. Otrzymany dyplom otwiera drogę do zdobycia w przyszłości wymarzonej pracy .

    GALERIA

    gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image gallery image
    STRONA GŁÓWNA         CSS3MENU.COM         LINKI