W dniach 8 – 19 marca odbył się konkurs gastronomiczno-cukierniczy, pt. ”Buraki jakich nie znacie”
Organizatorem konkursu był zespół przedmiotowy gastronomiczno-usługowy przy współudziale Dyrektora Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1. Tematem były: ”Buraki, jakich nie znacie”.
Konkurs adresowany został do uczniów klas gastronomicznych i cukierniczych zdobywających umiejętności zawodowe w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1w Zamościu. Warunkiem uczestnictwa było zgłoszenie do opiekuna klasy chęci udziału oraz przedstawienie receptury konkursowej do dnia 19 lutego 2021 roku. Konkurs przeprowadzony został w dniach 8 – 19 marca 2021 roku. Celem było rozwijanie zainteresowań, umiejętności oraz kreatywności uczniów. Ocenie podlegały wyroby wykonane w pracowni zgodnie z recepturą zaakceptowaną przez komisję, która zadecydowała o przyznaniu trzech pierwszych miejsc oraz czterech wyróżnień:
Miejsce I – Kinga Powroźnik kl. 2kf z ZSP Nr 4, za ciasto czekoladowe z burakami „brownie buraczane”;
Miejsce II – Emilia Kapica kl. 2kf z ZSP Nr 4, za carpaccio z buraków;
Miejsce III – Krzysztof Beczek kl. 1km z ZSP Nr 4, za muffinki buraczano czekoladowe;
Wyróżnienia:
Kinga Korol – kl. 2kf z ZSP Nr 4, za zupę krem z buraków;
Grzegorz Zwierz – kl. 3km z ZSP Nr 4, za sałatkę z buraczków czerwonych z fasolą;
Karolina Beczek – kl. 1km z ZSP Nr 4, za sałatkę z burakami i awokado;
Julia Gałka kl. – kl. 1km z ZSP Nr 4, za sałatkę warstwową z tuńczykiem i buraczkami.