Regulamin konkursu gastronomiczno - cukierniczego (SPC)

Regulamin konkursu gastronomiczno - cukierniczego

„Najpiękniejsze dekoracje Bożonarodzeniowe z piernika”

Organizatorem konkursu jest zespół przedmiotowy gastronomiczno-usługowy przy pomocy Dyrektora Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1 w Zamościu.

1. Temat konkursu  „Najpiękniejsze dekoracje Bożonarodzeniowe z piernika”

2. Konkurs adresowany jest do uczniów klas gastronomicznych i cukierniczych zdobywających umiejętności zawodowe w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1 w Zamościu.

3. Zadaniem uczestników konkursu jest wykonanie przestrzennej ozdoby z pierników, przedstawiającej motyw związany ze Świętami Bożego Narodzenia. Technika uzyskania formy piernika dowolna: wycięte foremką, odciśnięcie, płaskorzeźba. Technika zdobienia dowolna.

4. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest zgłoszenie do opiekuna klasy chęci udziału oraz przedstawienie projektu wykonania dekoracji w formie opisu lub rysunku do dnia 29 listopada 2024 roku.

5. Termin przeprowadzenia konkursu: 02 – 13 grudnia 2024 roku (zależnie od dnia,  w którym uczniowie odbywają zajęcia).

6. Celem konkursu jest rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów, rozwijanie wyobraźni twórczej niezbędnych przy projektowaniu ozdoby.

7. Sposób organizacji konkursu:

         - zgłoszenie do opiekuna klasy chęci udziału oraz przedstawienie projektu pracy konkursowej do dnia 30 listopada 2024 roku

         - do drugiego etapu przechodzą najciekawsze projekty wybrane przez komisję

         - wykonanie ozdoby zgodnie ze zgłoszonym projektem w dniu planowanych zajęć

         - uczestnicy mają do dyspozycji surowce i sprzęt będący na wyposażeniu pracowni

         - pod uwagę brana będzie kolejność zgłoszeń

8. Zasady oceniania:

      Ocenie podlegają wyroby wykonane w pracowni według zgłoszonego projektu.

      Ozdobne pierniki świąteczne będą oceniane według następujących kryteriów:

         - ogólne wrażenie artystyczne,

         - estetyka wykonania i oryginalność pomysłu,

         - dobór i wykorzystanie elementów zdobniczych,

         - wkład pracy autora.

      Komisja ocenia ozdoby uwzględniając kryteria zamieszczone z załączniku pt: Kryteria oceny uczestników  konkursu „Najpiękniejsze dekoracje Bożonarodzeniowe z piernika”

      Suma punktów decyduje o przyznaniu danego miejsca.

9. Nagrody:

      Nagrodzone będą pierwsze trzy miejsca dyplomem i nagrodą rzeczową.

10. Prace przechodzą na rzecz organizatora i nie będą zwracane.