Regulamin konkursu gastronomiczno - cukierniczego
„Najpiękniejsze dekoracje Bożonarodzeniowe z piernika”
Organizatorem konkursu jest zespół przedmiotowy gastronomiczno-usługowy przy pomocy Dyrektora Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1 w Zamościu.
1. Temat konkursu „Najpiękniejsze dekoracje Bożonarodzeniowe z piernika”
2. Konkurs adresowany jest do uczniów klas gastronomicznych i cukierniczych zdobywających umiejętności zawodowe w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1 w Zamościu.
3. Zadaniem uczestników konkursu jest wykonanie przestrzennej ozdoby z pierników, przedstawiającej motyw związany ze Świętami Bożego Narodzenia. Technika uzyskania formy piernika dowolna: wycięte foremką, odciśnięcie, płaskorzeźba. Technika zdobienia dowolna.
4. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest zgłoszenie do opiekuna klasy chęci udziału oraz przedstawienie projektu wykonania dekoracji w formie opisu lub rysunku do dnia 29 listopada 2024 roku.
5. Termin przeprowadzenia konkursu: 02 – 13 grudnia 2024 roku (zależnie od dnia, w którym uczniowie odbywają zajęcia).
6. Celem konkursu jest rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów, rozwijanie wyobraźni twórczej niezbędnych przy projektowaniu ozdoby.
7. Sposób organizacji konkursu:
- zgłoszenie do opiekuna klasy chęci udziału oraz przedstawienie projektu pracy konkursowej do dnia 30 listopada 2024 roku
- do drugiego etapu przechodzą najciekawsze projekty wybrane przez komisję
- wykonanie ozdoby zgodnie ze zgłoszonym projektem w dniu planowanych zajęć
- uczestnicy mają do dyspozycji surowce i sprzęt będący na wyposażeniu pracowni
- pod uwagę brana będzie kolejność zgłoszeń
8. Zasady oceniania:
Ocenie podlegają wyroby wykonane w pracowni według zgłoszonego projektu.
Ozdobne pierniki świąteczne będą oceniane według następujących kryteriów:
- ogólne wrażenie artystyczne,
- estetyka wykonania i oryginalność pomysłu,
- dobór i wykorzystanie elementów zdobniczych,
- wkład pracy autora.
Komisja ocenia ozdoby uwzględniając kryteria zamieszczone z załączniku pt: Kryteria oceny uczestników konkursu „Najpiękniejsze dekoracje Bożonarodzeniowe z piernika”
Suma punktów decyduje o przyznaniu danego miejsca.
9. Nagrody:
Nagrodzone będą pierwsze trzy miejsca dyplomem i nagrodą rzeczową.
10. Prace przechodzą na rzecz organizatora i nie będą zwracane.