BRANŻA HOTELARSKO-GASTRONOMICZNO-TURYSTYCZNA (HGT)
PRACOWNIE GASTRONOMICZNE - BRANŻA HOTELARSKO-GASTRONOMICZNO-TURYSTYCZNA (HGT)
Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1 w Zamościu posiada część pracowni przy ul. Piłsudskiego 65 w Zamościu. Są to pracownie budowlane, fryzjersko-kosmetyczne, spożywcze i hotelarsko-gastronomiczno-turystyczne. Tuż obok znajduje się Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Zamościu i Bursa Międzyszkolna nr 1 w Zamościu (uczniowie zamieszkujący w Bursie mają bardzo blisko na zajęcia praktyczne). Zajęcia praktyczne kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego odbywają się w pełni przystosowanych pracowniach i salach.
Zajęcia praktyczne kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych do Branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT) realizujemy dla uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 z oddziałami Integracyjnymi im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu.
Kształcimy w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych Branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT), uwzględniając specyfikę umiejętności zawodowych lub zakres, w jakim umiejętności te są wykorzystywane podczas wykonywania zadań zawodowych.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceniania jakości produktów,
2) przechowywania żywności,
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
4) obsługi sprzętu gastronomicznego,
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
6) wydawania dań;
KUCHARZ 512001
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceniania jakości produktów,
2) przechowywania żywności,
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
4) obsługi sprzętu gastronomicznego,
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
6) wydawania dań;
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ 911205
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie:
1) wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
2) wykonywania czynności porządkowych wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
3) wykonywania czynności pomocniczych w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
link do strony WWW
PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII 941203
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:
1) wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
2) realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
3) wykonywania prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego;
4) wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych;
5) wykonywania prac pomocniczych w części handlowo-usługowej obiektu gastronomicznego.
link do strony WWW
Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 w Zamościu posiada wykwalifikowaną i doświadczoną kadrę nauczycieli zawodu kształcących w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych Branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT), uwzględniając specyfikę umiejętności zawodowych lub zakres, w jakim umiejętności te są wykorzystywane podczas wykonywania zadań zawodowych.
Budzyńska Teresa - nauczyciel zawodu
Krasnopolska Agnieszka - nauczyciel zawodu
Konc Renata - nauczyciel zawodu
Kornicka Joanna - nauczyciel zawodu
Surma Anna - nauczyciel zawodu
Sioma Dorota - nauczyciel zawodu
Siemko Andżelika - nauczyciel zawodu
Pieczykolan Agnieszka - nauczyciel zawodu
Posiadamy pracownie w pełni wyposażone i przystosowane do kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych Branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej (HGT), uwzględniając specyfikę umiejętności zawodowych lub zakres, w jakim umiejętności te są wykorzystywane podczas wykonywania zadań zawodowych. Wyposażenie pracowni umożliwia realizację celów kształcenia zgodnie z wymaganiami zawodów (zdobywania umiejętności do wykonywania zadań zawodowych):
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404 w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceniania jakości produktów,
2) przechowywania żywności,
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
4) obsługi sprzętu gastronomicznego,
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
6) wydawania dań;
KUCHARZ 512001 w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceniania jakości produktów;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ 911205 w zakresie kwalifikacji HGT.05.Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie:
1) wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
2) wykonywania czynności porządkowych wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
3) wykonywania czynności pomocniczych w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII 941203 w zakresie kwalifikacji HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:
1) wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
2) realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
3) wykonywania prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego;
4) wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych;
5) wykonywania prac pomocniczych w części handlowo-usługowej obiektu gastronomicznego.