BRANŻA SPOŻYWCZA (SPC)
PRACOWNIE SPOŻYWCZE - BRANŻA SPOŻYWCZA (SPC)
Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 1 w Zamościu posiada część pracowni przy ul. Piłsudskiego 65 w Zamościu. Są to pracownie budowlane, fryzjersko-kosmetyczne, spożywcze i hotelarsko-gastronomiczno-turystyczne. Tuż obok znajduje się Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 4 w Zamościu i Bursa Międzyszkolna nr 1 w Zamościu (uczniowie zamieszkujący w Bursie mają bardzo blisko na zajęcia praktyczne). Zajęcia praktyczne kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego odbywają się w pełni przystosowanych pracowniach i salach.
Zajęcia praktyczne kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych do Branży spożywczej (SPC) realizujemy dla uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 z oddziałami Integracyjnymi im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu.
Kształcimy w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych Branży spożywczej (SPC), uwzględniając specyfikę umiejętności zawodowych lub zakres, w jakim umiejętności te są wykorzystywane podczas wykonywania zadań zawodowych.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 314403
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
a) stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
b) magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
c) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
d) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
2) w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
a) wytwarzania produktów spożywczych,
b) organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
c) nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 w Zamościu posiada wykwalifikowaną i doświadczoną kadrę nauczycieli zawodu kształcących w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych Branży spożywczej (SPC), uwzględniając specyfikę umiejętności zawodowych lub zakres, w jakim umiejętności te są wykorzystywane podczas wykonywania zadań zawodowych.
Budzyńska Teresa - nauczyciel zawodu
Krasnopolska Agnieszka - nauczyciel zawodu
Konc Renata - nauczyciel zawodu
Kornicka Joanna - nauczyciel zawodu
Surma Anna - nauczyciel zawodu
Sioma Dorota - nauczyciel zawodu
Siemko Andżelika - nauczyciel zawodu
Pieczykolan Agnieszka - nauczyciel zawodu
Mroczkowska Barbara - nauczyciel zawodu
Posiadamy pracownie w pełni wyposażone i przystosowane do kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych Branży spożywczej (SPC), uwzględniając specyfikę umiejętności zawodowych lub zakres, w jakim umiejętności te są wykorzystywane podczas wykonywania zadań zawodowych. Wyposażenie pracowni umożliwia realizację celów kształcenia zgodnie z wymaganiami zawodów (zdobywania umiejętności do wykonywania zadań zawodowych):
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 314403
1) w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
a) stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
b) magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
c) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
d) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
2) w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
a) wytwarzania produktów spożywczych,
b) organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
c) nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.