KSZTAŁCENIE W ZAWODACH (HGT)

BRANŻA HOTELARSKO-GASTRONOMICZNO-TURYSTYCZNA (HGT)

KSZTAŁCIMY W ZAWODACH SZKOLNICTWA BRANŻOWEGO PRZYPORZĄDKOWANYCH BRANŻY HOTELARSKO-GASTRONOMICZNO-TURYSTYCZNEJ (HGT), UWZGLĘDNIAJĄC SPECYFIKĘ UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWYCH LUB ZAKRES, W JAKIM UMIEJĘTNOŚCI TE SĄ WYKORZYSTYWANE PODCZAS WYKONYWANIA ZADAŃ ZAWODOWYCH.

Zajęcia praktyczne kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych do branży hotelowo-gastronomiczno-turystycznej (HGT) realizujemy dla uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 z oddziałami Integracyjnymi im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu, Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2, Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 5 oraz Specjalnego Ośrodka Szkolno–Wychowawczego.

Kształcimy w zawodzie:


TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
 
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
 
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych:
w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceniania jakości produktów,
2) przechowywania żywności,
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
4) obsługi sprzętu gastronomicznego,
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
6) wydawania dań;
 

KUCHARZ 512001
 
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
 
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceniania jakości produktów;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
 

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ 911205
 
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.05. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
 
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej zdobywa umiejętności do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.05.Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie:
1) wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
2) wykonywania czynności porządkowych wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
3) wykonywania czynności pomocniczych w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
  

PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII 941203

 
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
 
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii zdobywa umiejętności  do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne:
1) wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
2) realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
3) wykonywania prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego;
4) wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych;
5) wykonywania prac pomocniczych w części handlowo-usługowej obiektu gastronomicznego.