KSZTAŁCENIE W ZAWODACH (SPC)

BRANŻA SPOŻYWCZA (SPC)

KSZTAŁCIMY W ZAWODACH SZKOLNICTWA BRANŻOWEGO PRZYPORZĄDKOWANYCH BRANŻY SPOŻYWCZEJ (SPC), UWZGLĘDNIAJĄC SPECYFIKĘ UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWYCH LUB ZAKRES, W JAKIM UMIEJĘTNOŚCI TE SĄ WYKORZYSTYWANE PODCZAS WYKONYWANIA ZADAŃ ZAWODOWYCH.

Zajęcia praktyczne kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego przyporządkowanych do branży spożywczej (SPC) realizujemy dla uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 4 z oddziałami Integracyjnymi im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu.

Kształcimy w zawodzie:
 

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 314403
 
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych 
 
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany
do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
a) stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
b) magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
c) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
d) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
2) w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:
a) wytwarzania produktów spożywczych,
b) organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
c) nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.